Zomertip: tentoonstelling ‘BoekenZOO’

Een zomertip van Print Pakt. Huis van het boek organiseert de tentoonstelling ‘BoekenZOO’. Loop langs de mooiste dierenboeken en ontdek onderweg boeiende verhalen en anekdotes over de dieren.

Voor deze tentoonstelling put het museum uit zijn rijke collectie geïllustreerde boeken, van middeleeuwse bestiaria tot moderne kunstenaarsboeken tot kinderboeken.

“Dierentekeningen in oude en nieuwe boeken geven de blik van mensen op dieren weer. Zo vervullen de tekeningen verschillende functies. Om te leren over dieren in verre landen, als symbool voor menselijke eigenschappen of gewoon als mooie en grappige versiering. Ook dienen dieren als metafoor, zowel in religieuze boeken als in kinderboeken.”

Thomae Bartholini, de Unicornu Observationes Novae (1678)

Topstukken

Onder die vele boeken bevinden zich bijzondere topstukken, stelt het museum. “In het 10de-eeuwse handschrift uit Frankrijk Liber medicinae ex animalibus pecoribus et bestiis vel avibus van Sextus Placitus Papyriensis staat een primitief getekende olifant. Gemaakt door iemand die het dier nog nooit in het echt had gezien. In de randversieringen in het Getijdenboek van de Meester van Catharina van Cleef en Lieven van Lathem, een handschrift uit ca. 1460 uit Utrecht, zijn talloze speelse aapjes verwerkt.”

“Van J. H. Sulzer ligt het boek Abgekürzte Geschichte der Insecten nach dem Linaeischen System uit 1776 in de vitrine. Een prachtig boek met handingekleurde gravures van insecten. Tot slot een afbeelding van een zeemeermin te zien op de afdruk van het zetsel van Het echte Oud-Hollandse ornaprentenboek van Ton van Zuilen uit 1982.”

Luigi Serafini, Codex Seraphinianus, 1981. Een soort encyclopedie, geschreven in een onbegrijpelijk schrift met tekeningen van vreemdsoortige wezens en objecten.

In het souterrain van het museum is de presentatie ‘De Haagsche dierentuin’ te zien van 36 foto’s van de Haagsche dierentuin. De foto’s zijn afkomstig uit het Haags Gemeentearchief. De Haagsche dierentuin bevond zich van 1863 tot 1943 schuin tegenover Museum Meermanno-Westreenianum, nu Huis van het boek, op de plek waar nu het Provinciehuis staat.

Zomertip: ‘BoekenZOO’ is nog te zien tot 18 september 2022 in Den Haag.

Boeken

Plaats een reactie