Zomertip: Posterkoning in Design Museum

Een zomertip van Print Pakt. Iedere jongerenkamer hing er vroeger vol mee: de posters van Verkerke Reprodukties, het bedrijf van posterkoning Engel Verkerke. De expositie ‘De Grote Versierder’ neemt je mee naar de glorietijd van de poster in de jaren zestig, zeventig en tachtig.

De tentoonstelling in Design Museum Den Bosch is “een visueel bombardement. Een nostalgische trip down memory lane en een reflectie op de ontwikkeling van onze beeld- en jongerencultuur”.

De samenstellers van de expositie leggen uit: “Engel Verkerke voelde midden jaren vijftig aan dat er behoefte was aan het opvrolijken van de grauwe leefomgeving. Hij besloot kunstreproducties uit te geven die voor een groot publiek met een kleine beurs toegankelijk waren. In de tweede helft van de jaren zestig groeide de populariteit van de poster. Het werd zowel een identiteitsdrager als een protestmedium.”

“Verkerke speelde hierop in door zelf beeld te produceren dat aansloot bij de tijdsgeest en inspeelde op de toenemende vraag. Grote maatschappelijke thema’s als seksuele vrijheid en emancipatie werden expliciet en op groot formaat verbeeld. En de posters van Verkerke waren overal te koop.”


Tentoonstelling ‘De Grote Versierder’ in Design Museum Den Bosch – Foto’s Ben Nienhuis

“De populariteit van dit snelle en vooral goedkope medium was midden jaren tachtig op zijn hoogtepunt. Maar de razendsnelle ontwikkeling van de beeldcultuur betekende ook dat de poster niet langer een belangrijk medium van zelfexpressie was. De poster werd langzaam betekenisloos, tot de digitale wereld het produceren van allerlei soorten beeld overnam.”

De adem van de tijd

De Grote Versierder toont de beeldcultuur en de beelddragers van vóór het digitale tijdperk. “Posters die je ophing in je kamer waren onderdeel van de identiteit die je wilde uitdragen. Zoals jongeren nu hun identiteit vormgeven op Instagram en TikTok. Deze posters zeggen ook veel over de verschuivingen in de acceptatie van het tonen van beeld. Veel door Verkerke uitgegeven posters kunnen nu voor velen niet meer door de beugel. Wie de posters in De Grote Versierder bekijkt, voelt daadwerkelijk de adem van de tijd”.

Zomertip: deze expositie is nog tot en met 2 oktober 2022 te bezoeken.

Plaats een reactie