Zomertip: de Deventer Boekenmarkt

Een zomertip van Print Pakt. De grote boekenmarkt van Deventer, met duizenden bezoekers en honderden kramen, is terug van weggeweest. “Dit jaar mogen we alle boekhandelaren en boekenfans weer verwelkomen op zondag 7 augustus 2022 in de historische binnenstad.”

In 2021 was alles anders: de Deventer Boekenmarkt, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, kon niet doorgaan wegens de coronapandemie. Maar op zondag 7 augustus 2022 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 32e editie plaats.

“Een editie die net iets kleiner is dan voorheen”, aldus de organisatie. “In vorige jaren stond de hele binnenstad vol met kramen. Nu zijn ze alleen te vinden langs de IJssel en op het Grote Kerkhof. Desalniettemin zijn er in totaal meer dan 500 kramen gevuld met vele duizenden boeken en deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.” De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er vaak al de eerste bezoekers.

Deventer is boekenstad bij uitstek. Al vele eeuwen worden hier boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. Deventer kent een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. De stad biedt een ruim en gevarieerd aanbod van boekhandels en antiquariaten. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten in relatie tot het boek, waaronder de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa.

Het eerste gedrukte boek

In 1477 drukte Richard Paffraet het eerste boek volgens de nieuwste boekdrukkunst, de Liber Biblae Morali. Aan het eind van de 15e eeuw was hij samen met Jacob van Breda als Deventer boekdrukkers verantwoordelijk voor het grootste deel van alle uitgaven in Nederland. Daarmee was Deventer een van de belangrijkste drukkerscentra van Europa.

Boeken

Plaats een reactie