Zomertip: Boeken die geschiedenis schreven

Een zomertip van Print Pakt. In Leiden is nog de hele zomer de tentoonstelling Books that made History (Boeken die geschiedenis schreven) te zien. De expositie gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs.

Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die grote invloed hebben gehad op de stad en ver daarbuiten. Ook hebben ze tot op de dag van vandaag invloed op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom. Allemaal auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen.

Galileo Galilei | Collectie: Universiteitsbibliotheek Leiden

Een selectie van 25 boeken

Hedendaagse experts en (on)bekende ‘ambassadeurs’ blazen de boeken nieuw leven in. Dat doen ze met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen. U ziet dat terug in de tentoonstellingsteksten, audiotour, begeleidende video’s en het tentoonstellingsboek. Books that made History bekijkt de werken vanuit de tijd waarin ze zijn geschreven. Aan bod komt, onder meer, de opkomst van universiteiten en bibliotheken, de rol van drukkerijen, en de plaats van vrouwen en mensen van kleur.

Voor de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de Leidse universiteitsbibliotheek. Onder leiding van Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties) en Kasper van Ommen (conservator Westerse gedrukte werken) werd de selectie gemaakt.

Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden verschijnt bij uitgeverij Athenaeum een Nederlandstalige publicatie met essays over de 25 werken. Die bieden nog meer context en achtergronden.

Boeken

Plaats een reactie