Zeven eeuwen cartografie: ‘van atlas tot streetmap’

De tentoonstelling ‘Open kaart – van atlas tot streetmap‘ laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw.

Alle kaarten, waaronder werk van beroemde kaartenmakers zoals Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de cartografiecollectie van het Allard Pierson. Het is een van de belangrijkste verzamelingen van Europa. Een groot deel is een bruikleen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat in maart 150 jaar bestaat.

Eclipse os solis totalis‘ – Schenk, 1706 (beeld: Allard Pierson)

Koloniale verhoudingen

“In de 17de eeuw nam de cartografie in Amsterdam een grote vlucht. Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor Indonesië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen en de interpretaties ervan, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.”

Typus orbis terrarum. Ortelius, 1570 (beeld: Allard Pierson)

Hedendaagse kunst

“Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Gert Jan Kocken (1971) en Remy Jungerman (1959). Later dit voorjaar opent een kleine aansluitende tentoonstelling met meerdere werken van hun hand en van Qiu Zhijie (1969).”

Open kaart – van atlas tot streetmap is van 2 maart tot en met 16 juli 2023 te zien in het Allard Pierson in Amsterdam.

Plaats een reactie