Zelf geld drukken op Haarlems festival

Onder het motto: “Geld drukken. Normaal heel illegaal, nu gewoon leuk!” neemt het Noord-Hollands Archief deel aan ‘Parksessies’, een vierdaags, multidisciplinair kunstfestival in de openbare ruimte.

“We hebben samen met het Grafisch Atelier Haarlem een kraam waar je fantasiegeld en vignetten uit de collectie Enschedé kunt drukken”, legt het Noord-Hollands Archief uit. Het evenement vormt een voorproefje op het DrukLAB dat medio oktober samen met de tentoonstelling Enschedé opent.

Eerder organiseerde NHA al een crowdfund-actie om de tentoonstelling over Joh. Enschedé mede mogelijk te maken. De drukkerij van Joh. Enschedé bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant. Enschedé bezat bovendien ook een gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet en Jan van Krimpen voor Enschedé ontworpen.

Het Noord-Hollands Archief beheert de collectie die duizenden stukken prachtig grafisch materiaal bevat: “Het bijzondere is dat bij alle producten het proces van ontwerp tot eindproduct inzichtelijk gemaakt kan worden. Deze collectie is een stuk nationaal erfgoed dat uit het depot moet. Daarom willen wij hier een vaste tentoonstelling over maken!”

De gratis toegankelijke tentoonstelling krijgt een plek in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief: de 700 jaar oude Janskerk. Hier komt een presentatie die recht doet aan de rijke collectie van Enschedé. Verschillende facetten uit de geschiedenis van het bedrijf worden belicht en de bezoeker wordt door een aantal installaties uitgedaagd tot interactie.

Zelf geld drukken tijdens Parksessies kan op woensdag 17 juli 18.30-20.00 uur en op zaterdag 20 juli 15.00-17.30 uur.

Plaats een reactie