Weer meer boeken over de (online) toonbank

Lezers kochten in 2021 totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 647 miljoen euro. “De afzet groeide met 5% en is daarmee de hoogste in tien jaar tijd”, meldt het CPNB.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk is blij: “Het gaat goed met het boek in Nederland. De hoogste afzet in 10 jaar!” Tegelijkertijd benadrukt ze: “Maar onder die mooie groei zit de zorg van het kleiner wordend aandeel van oorspronkelijk Nederlandstalig. En het marktaandeel van de fysieke boekhandel neemt af. Beide kunnen een bedreiging vormen voor het cultureel literaire klimaat in Nederland. Daar zullen we als collectief alert op moeten zijn.”

Online verkoopkanaal groeit door

De cijfers laten zien dat de boekenmarkt in 2021 in omzet met 8% is gegroeid. “De verkoop van kinderboeken en non-fictie steeg het sterkst. Bij het online verkoopkanaal is de afzet met 19% gegroeid. Het fysieke verkoopkanaal laat echter een krimp zien van 7%. Terwijl de boekenmarkt dus groeit laat de verkoop via het fysieke verkoopkanaal daling op daling zien.”

Bron: KVB Boekwerk

De verplichte winkelsluiting de eerste maanden van 2021 en vlak voor kerst heeft er ingehakt. “In vergelijking met 2019 – het laatste ‘normale jaar’ – is de afzet in de fysieke boekwinkel in 2021 16% lager en de omzet 15% lager. Toch is de consument loyaal aan de fysieke boekwinkel. Tussen de twee lockdowns in (week 17 tot en met 50) werden in 2021 méér boeken gekocht dan in dezelfde periode in 2019 en 2020.”

Bron: KVB Boekwerk

Boeken

Plaats een reactie