Warren Buffett blijft geloven in kranten

Kranten hebben het zwaar, maar ze hebben een gewichtige fan. Superbelegger Warren Buffett blijft heilig geloven in de toekomst van het papieren medium.

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger Buffett, kocht in 2012/13 voor 344 miljoen dollar 28 dagbladen, terwijl iedereen weet dat het gros van de kranten al jaren kampt met teruglopende advertentieverkoop en abonneebestanden.

Inmiddels bezit Berkshire Hathaway 32 dagbladen en 47 wekelijks publicerende media, en de liefde van Buffett voor zijn kranten is nog altijd groot.
“Het is bijna onnatuurlijk hoeveel ik van kranten houd. We zullen nooit een krant verkopen. Ik wil de laatste man zijn die nog overeind staat”, verklaarde de beursgoeroe tegen USA Today.

Tuesday, October 15, 2013Fortune The Most Powerful WomenWashington, D.C., USA9:00 AM SOLUTIONS DESK OPENSPhotograph by Stuart Isett/Fortune Most Powerful Women

Hoewel zijn liefde voor kranten onverminderd groot is, maakt Buffett zich wel zorgen over de toekomst van zijn geliefde medium. “We hebben de code nog niet gekraakt. De oplage blijft dalen en de advertentieverkoop daalt nog harder.” Met de code bedoelt Buffett het nieuwe verdienmodel van kranten, zowel op digitaal vlak als in papieren vorm.

“In de meeste gevallen hebben we nog een aantal jaren over om de code te kraken. Maar we hebben het nog niet voor elkaar. Misschien zijn we te laat begonnen.” De missie is volgens Buffett een stuk lastiger geworden doordat de kranten in eerste instantie begonnen met het nieuws gratis weg te geven op het internet.

“We hebben de boot gemist door geen vergoeding te vragen voor digitale content. Wanneer mensen verwachten dat iets gratis is, is het moeilijk te veranderen”, aldus Buffett. De beursmiljardair, die zelf dagelijks vijf papierenkranten leest, heeft een gratis 800-nummer in het leven geroepen voor iedereen die het idee denkt te hebben om ‘de code’ te kraken.

Kranten

Plaats een reactie