Vuurvast boek als protest tegen censuur

Met een onbrandbare editie van The Handmaid’s Tale vraagt schrijfster Margaret Atwood aandacht voor de groeiende censuur op Amerikaanse scholen. Het unieke boek wordt in juni geveild.

The Handmaid’s Tale is een bestseller die over de hele wereld ook geregeld op een ‘verboden lijst’ belandt. Deze speciale editie, uitgegeven door Penguin Random House, is gemaakt van vuurvast materiaal. Alle katernen zijn met een grootformaat printer gedrukt op vuurbestendig papier en genaaid met nikkeldraad. De kapitaalbandjes zijn van roestvrij staal en ook het omslag is van onbrandbaar materiaal.

Het onbrandbare boek staat symbool voor de onverwoestbare kracht van boeken – ondanks pogingen om ze te verbieden of zelfs te verbranden. In de video ter gelegenheid van de lancering van het boekproject gaat Atwood het speciale boek met een vlammenwerper te lijf.

The unburnable book’ wordt op 7 juni geveild door Sotheby’s New York. Alle opbrengsten komen ten goede aan PEN America, dat strijdt tegen censuur op Amerikaanse scholen. Uit recent onderzoek blijkt dat in de VS in totaal 1.586 individuele boeken verboden zijn, stelt Penguin Random House.

Vuurvast exemplaar
Boeken

Plaats een reactie