‘Vrouwtje van Stavoren’ naar Europese ontwerpwedstrijd

Bij PostNL verscheen begin mei het postzegelvel ‘Het Vrouwtje van Stavoren’, over een van de bekendste volksverhalen van ons land. Met deze postzegels, bedoeld voor internationale bestemmingen, dingt PostNL mee naar de hoofdprijs in de ‘EUROPA Stamp Best Design Competition’. 

Het postzegelvel Het Vrouwtje van Stavoren telt zes postzegels in twee ontwerpen van grafisch ontwerper Edwin van Gelder. PostNL licht toe: “De illustraties op het postzegelvel en de teksten op de velrand zijn ontleend aan het boekje Het Vrouwtje van Stavoren, opnieuw verteld door Ria Postma-Stolk. De illustraties waren van Toon Wegner (derde druk, uitgeverij Laverman uit Drachten, 1968). De citaten op de postzegels komen uit het straatlied Hoort vrienden, hoort een lied (Het Vrouwtje van Stavoren) uit de 1e helft van de 19e eeuw”.

Van Gelder koos voor de tijdloze illustraties van Toon Wegner ‘omdat zijn litho’s perfect bij de sfeer van het verhaal passen’. “Ik heb ze gebruikt om het verhaal opnieuw te vertellen”, zegt Van Gelder. “Maar dan met een abstractere, eigentijdse twist. Voor mij was het belangrijk dat er een eigentijds beeld zou ontstaan. Daarom heb ik crops gemaakt op basis van de oorspronkelijke illustraties.”

Speels en grillig

Voor de typografie is de ABC Laica B gebruikt, ‘een speelse en grillige schreefletter met een eigentijdse uitstraling’. Van Gelder: “Dat past goed bij het verhalende karakter van de sage en de illustraties van Toon Wegner. Het is een eigentijdse letter met karakter en de grilligheid past goed bij de wispelturigheid van het Vrouwtje van Stavoren.”

Met het nieuwe postzegelvel doet PostNL mee aan de EUROPA Stamp Best Design Competition. Deze ontwerpwedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door PostEurop. Dat is de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken.

Plaats een reactie