Voorlezen uit het Prentenboek van het Jaar

Het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje‘ is gekozen tot Prentenboek van het Jaar. Het boek staat daarom begin volgend jaar centraal bij De Nationale Voorleesdagen. “De prenten in dit boek zijn een feest om naar te kijken”, stelt de jury.

Volgens het CPNB, organisator van De Nationale Voorleesdagen, blijkt ook dit jaar dat ouders meer willen voorlezen. “Een meerderheid van de ouders die een paar keer per week of minder voorlezen, zou dit vaker willen doen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022 werden 8% meer prentenboek verkocht in vergelijking met de campagneperiode 2021. De markt voor prentenboek groeide tijdens de campagne met een derde ten opzichte van de voorliggende weken. Dit is een extra motivatie om van de twintigste editie volgend jaar een extra groot voorleesfeest te maken.”

Prentenboek Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft een Prentenboek Top 10 samengesteld. Maximiliaan Modderman geeft een feestje werd daarbij Prentenboek van het Jaar. Het comité zegt hierover: “De prenten in dit boek zijn een feest om naar te kijken en zowel het verhaal als de illustraties zitten vol humor. Dit maakt het boek aantrekkelijk voor kinderen én voorlezers.”

Het comité koos daarnaast negen andere prentenboeken uit het aanbod van vorig jaar. Deze boeken vormen samen de Prentenboek Top 10:

  • BORA Kiekeboe! – geschreven en geïllustreerd door Deborah van de Leijgraaf (Ploegsma)
  • Brave hond! Stoute kat! – geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Mies van Hout (Gottmer)
  • De bijzondere beer – geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Marijke ten Cate (Lemniscaat)
  • De eend die niet van water hield – geschreven en geïllustreerd door Steve Small (Luitingh-Sijthoff)
  • Een zee van liefde – geschreven en geïllustreerd door Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
  • Ik ben Pippi niet! – geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg (Gottmer)
  • Kom, we gaan een boek lezen – geschreven en geïllustreerd door Suzanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren)
  • Nee! zei Konijn – geschreven en geïllustreerd door Marjoke Henrichs (Querido)
  • Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? – geschreven en geïllustreerd door Eva Montanari (Gottmer)

Nationale Voorleesdagen 2023

Tijdens De Nationale Voorleesdagen (25 januari t/m 4 februari 2023) is Maximiliaan Modderman geeft een feestje in een unieke mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel voor €5,75. Daarnaast zullen natuurlijk heel veel (groot)ouders in Nederland tijdens Het Nationale Voorleesontbijt voorlezen uit het prentenboek (Uitgeverij Lannoo) van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte.

Boeken

Plaats een reactie