‘Volkskrant Magazine’ wint prestigieuze designprijs

Volkskrant Magazine heeft goud gewonnen op het prestigieuze Society of Publication Designers Awards Gala: “Het blad krijgt de prijs voor de – elke week anders vormgegeven – inhoudspagina, waar de letters i, n, h , o, u en d in typografische vorm zijn verspreid over de pagina.”

Inhoudspagina
Inhoudspagina wint prijs

It’s freaking unbelievable’, reageert artdirector Jaap Biemans in zijn eigen krant. In een interview, voorafgaand aan de prijsuitreiking in New York, vertelde hij over de totstandkoming van het award-winnende ontwerp:

“Een inhoudspagina is belangrijk, zegt Biemans. ‘Het is de eerste pagina die de lezer ziet. Daarom wil ik elk Magazine verrassen. Bij ons is de inhoudspagina nu iedere week anders, terwijl die bij andere bladen vaak een standaardpagina is.’ Met zijn ambities snijdt Biemans zichzelf in de vingers, zegt hij. ‘Het is tijdrovend. Soms ben ik een dag met de inhoudspagina bezig.’

De pagina deed zijn intrede na de vernieuwing van het Magazine, afgelopen zomer. Uiteindelijk viel Biemans keuze op een uitgesproken, experimenteel lettertype. Biemans: ‘Die intrigeert me, omdat het een pagina visueel spannend maakt. Bovendien is hier relatief makkelijk tekst in te plaatsen.’

Niet iedereen is enthousiast. Moeilijk leesbaar, zeggen kritische lezers. Biemans: ‘Het is inderdaad niet enorm duidelijk. Maar ik durfde het toch aan omdat je het woord ‘inhoud’ niet hoeft te lezen om te weten dat je de inhoudspagina leest.’”

Kranten Tijdschriften

Reacties

  1. Henk Gianotten

    Mooie onderscheiding voor de inhoudspagina. Biemans heeft gelijk dat de vertrouwde lezer na verloop van tijd wel door heeft dat er het woord “inhoud” staat. Hij gebruikt deze extreem moeilijk leesbare letter echter ook voor koppen van artikelen en dan is het een ramp voor veel lezers. Dat is weliswaar experimenteel maar dient – volgens mij – de lezer niet. Ik ben bang dat de Volkskrant zich erg concentreert op de jongere lezer die meer gewend is sterk afwijkende lettersoorten te herkennen. Dé Nederlandse expert op het gebied van leesbaarheid Dr. Gerard Unger, schreef in zijn boek “Terwijl je leest” dat onze hersenen geprogrammeerd zijn met miljoenen herkenbare lettervormen. Als de vorm iets afwijkt is het een uitdaging. Deze bizarre lettervormen zijn – vooral bij de lezers boven de leeftijd van ongeveer 40 jaar – net iets teveel van het goede. Jammer, denk ik dan.

Plaats een reactie