‘Voeljeleesboek’ maakt braille lezen leuk

‘Voeljeleesboek’ is een uniek Nederlands braille-project dat het leesplezier wil stimuleren bij zeer slechtziende en blinde kinderen van 5 tot 9 jaar.

De serie van zes kleurrijke braille-boeken, volgens de makers uniek in de wereld, bevatten ook tastbare illustraties en voorwerpen die de kinderen ondersteunen bij het leren lezen.

De boeken werden eind september, in de aanloop naar de Kinderboekenweek 2018 (van 3 tot en met 14 oktober), gepresenteerd in Rotterdam bij Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. De vormgeving van de boekenserie, waaraan in totaal twee jaar is gewerkt, was in handen van Ann M. Conefrey en de productie vond geheel in Nederland plaats.

Op de witte linker bladzijden staat het verhaal afgedrukt, zowel in zwarte letters als in braille. De kleurrijke rechter pagina’s bevatten eenvoudige woordjes en korte zinnen in braille, in combinatie met tactiele plaatjes die zijn opgebouwd uit verschillende materialen. In het boek is ook steeds een voorwerp uit het verhaal opgenomen. Het ontwerp van de boeken is er ook op gericht ouders en andere kinderen, zoals broertjes en zusjes, te betrekken bij de leeservaring.

Van elk boek zijn 25 exemplaren vervaardigd. De serie wordt uitgeleend via bibliotheekservice Passend Lezen.

Bij Print Pakt Live tijdens Dutch Design Week (20-28 oktober 2018) kan het publiek kennis maken met een ‘Voeljeleesboek’.

 

Boeken

Plaats een reactie