Vijf decennia Jaap Drupsteen in Hilversum en Enschede

Jaap Drupsteen, de man die naam maakte met talloze muziek-, video- en videografische producties voor de televisie, wordt geëerd met twee tentoonstellingen die gewijd zijn aan zijn werk.

Museum Hilversum presenteert Jaap Drupsteen Designer Explorer met een selectie uit zijn bijzondere oeuvre. Rijksmuseum Twenthe toont tegelijkertijd zijn meest recente werk: The Rhythm Painter. Samen geven deze twee tentoonstellingen een boeiend en vrijwel compleet overzicht van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

Drupsteen (1942) is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede (nu AKI ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten). Hij werkte als grafisch ontwerper onder meer voor NTS, NOS, VPRO en VARA.

Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van het Nederlandse paspoort en een serie bankbiljetten voor De Nederlansche Bank ter waarde van 10, 25, 100 en 1000 gulden. Hij ontwierp de eerste televisie-huisstijl voor de VPRO, leaders en animaties voor programma’s als ‘Het Gat van Nederland’ en ‘Machiavelli’.

Ontwikkelde een videografische productie- en regiemethode, maakt eigen producties met simultaan gecomponeerde animaties en ontwierp de glaspanelen in de gevel van Beeld & Geluid in Hilversum.

Museum Hilversum profileert zich in het kader van Hilversum Mediastad onder meer met mediakunst en –vormgeving en is daarom de uitgelezen plek voor een retrospectief over en door Drupsteen.


Naast de tentoonstelling wordt er ook een verzamelboek Jaap Drupsteen: Designer, explorer gelanceerd. Dit boek bevat beelden van al zijn werken: van het grafisch, ruimtelijk en video-grafisch ontwerp, tot televisie, internet en live-events.

Het Boek van Drupsteen komt ook aan bod tijdens Print Pakt Live. Een app bepaalt hoe de cover van het bijzondere boek over Jaap Drupsteen eruit gaat zien!

Last minute PPL 2016 is aanmelden nog mogelijk! Klik hier.

Boeken

Reacties

  1. Henk Gianotten

    Voor de liefhebbers heeft de Gemeente Hilversum nog iets extra’s in petto. Op zaterdagmiddag a.s. organiseert men in het museum een presentatie waarbij 2 beroemde Nederlandse grafische ontwerpers (Max Kisman uit Amsterdam en Michel de Boer uit Sjanghai) hun visie op het werk van Jaap zullen geven. Beide ontwerpers zijn beïnvloed door het werk van Drupsteen. Aanvang 14:00. Zie de website http://www.museumhilversum.nl

Plaats een reactie