Vernieuwde ‘Recyclecheck’ voor papier- en kartonverpakkingen

De ‘Recyclecheck’ van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KiDV) helpt verpakkingsontwerpers, marketeers en inkopers na te gaan of hun verpakkingen goed kunnen worden gerecycled. Volgens de nieuwe versie mogen nu ook papier- en kartonverpakkingen met een enkelzijdige kunststof laag bij het oud papier.

In Nederland beheert Papier Recycling Nederland (PRN) de papierstroom. PRN wil het aandeel gerecycled oud papier en het scheidingsgemak voor burgers vergroten. Daarom heeft PRN besloten dat enkelzijdig gecoat of gelamineerd papier en karton voortaan bij het oud papier mag.

De beheerder benadrukt dat dit níet geldt voor papier- en kartonverpakkingen met een dubbelzijdige laag. “Die belemmeren de recycling van papier en karton. Als de cellulosevezels tussen twee lagen kunststof zijn ingesloten, kunnen die niet goed worden losgeweekt. Die kunnen dus niet worden gebruikt om nieuw papier en karton van te maken.”

Recycling van papier- en kartonverpakkingen

De ‘Recyclecheck’ van het KiDV heeft het model van een ‘beslisboom’. “Daarmee wordt nagegaan of een verpakking na gebruik wordt ingezameld en ter recycling wordt aangeboden. Aan de gebruiker wordt een beknopt aantal vragen gesteld over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed hebben op de recycling.” Het KiDV geeft bij elke vraag aandachtspunten en achtergrondinformatie waarmee de recyclebaarheid van de verpakking kan worden verbeterd.

Verpakkingen

Plaats een reactie