Verkoop ’tweedehands’ e-book mag niet

Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie is het doorverkopen van e-books in strijd met de wet. Uitgevers reageren opgelucht op de rechterlijke uitspraak, meldt vakblad Grafisch Nieuws.

De uitspraak van het Europese Hof volgt op een zaak die door de Mediafederatie werd aangespannen tegen handel in tweedehands e-books. De Mediafederatie is blij dat na vele jaren er nu eindelijk duidelijkheid is over de toepassing van het auteursrecht op e-books: “De uitspraak is niet alleen van belang voor de boekensector, maar ook voor de muziek- en filmindustrie omdat nu ook voor muziek en film geldt dat gedownloade exemplaren niet mogen worden doorverkocht.”

Gedownloade e-books mogen niet worden doorverkocht

Rudy Vanschoonbeek, voorzitter van de Federatie van Europese Uitgevers (FEP), keek uit naar de uitspraak door het Hof: “Een tweedehands digitale markt zou de hele boekeneconomie ernstig in gevaar brengen omdat digitale kopieën talrijk kunnen zijn en mogelijk aan een onbeperkt aantal gebruikers verkocht kunnen worden.” Tegelijkertijd ziet hij kansen: “Het besluit zal ons allen aanmoedigen om innovatieve manieren te blijven vinden om lezers te bereiken.”

Boeken

Plaats een reactie