Uniek Sint-Nicolaas prentenboek in KB-collectie

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag mocht kortgeleden een exemplaar van ‘Het Sint-Nicolaasboek’ uit 1908 toevoegen aan haar kinderboekencollectie. Het bevat 14 gekleurde platen van de Nederlandse grafisch ontwerper E.G. Schlette, een internationaal bekende maker van affiches – die echter niet altijd braaf blijkt te zijn geweest.

“De platen van Het Sint-Nicolaasboek zijn gedrukt met donkergrijze inkt en roodtinten als steunkleur. Tegenover elke plaat is een bijbehorend rijm afgedrukt, dat samen een min of meer doorlopend verhaal vormt”, beschrijft KB het pas opgedoken prentenboek. Zo doen Sint en Piet bijvoorbeeld inkopen bij een banketbakker, speelgoedwinkel en boekwinkel: “Ja, boeken geef ik altijd graag / Want nooit bederven die de maag.”.

 

“Ja, boeken geef ik altijd graag / Want nooit bederven die de maag.”

 

Uit oude krantenberichten blijkt de maker van de prenten, E.G. Schlette, in 1902 nog tot vijf jaar gevangenisstraf te zijn veroordeeld voor ‘het vervaardigen van valsche bankbiljetten van ƒ40′. “Het vergrijp en de veroordeling leken echter geen smet op zijn blazoen te hebben veroorzaakt’, constateert KB. “Tussen 1908 en 1912 werd Schlette meerdere keren gevraagd om affiches te ontwerpen voor de prestigieuze Groningse fietsenfabriek Fongers, die pionier was in de ontwikkeling van de klassieke Nederlandse toerfiets. Tot op de dag van vandaag zijn de affiches van E.G. Schlette populair onder verzamelaars.”

 

 

  • Bron:
Boeken

Plaats een reactie