Uitgeverslandschap in kaart gebracht

De nieuwe KVB Boekwerk Uitgeversmonitor brengt in kaart welke types uitgeverijen er zijn in Nederland en wat hun kenmerken zijn. De vijf grootste uitgeverijen zijn specialist in fictieboeken. Maar middelgrote uitgeverijen hebben de hoogste gemiddelde omzet per titel.

Het blijkt dat 39 van de 4.200 uitgeverijen verantwoordelijk zijn voor 75 procent van de omzet. Maar: “De talrijke kleine uitgeverijen die overblijven zijn op hun beurt weer goed voor de helft van alle titels op de markt.”

Om profielen van uitgeverijen op te stellen, heeft KVB Boekwerk ze verdeeld in kwarten op basis van hun jaarlijkse consumentenomzet. Uitgeverijen met de meeste omzet vallen in kwart 1, de middelgrote uitgeverijen vallen in kwart 2, enzovoorts. “Kwart 1 bestaat uit de vijf grootste uitgeverijen van Nederland. Samen hebben deze uitgeverijen in 2019 7 miljoen boeken verkocht. Per uitgeverij is er gemiddeld 21,9 miljoen euro aan omzet gemaakt. Fictieboeken zijn belangrijk voor grote uitgeverijen. Fictieboeken maken dan ook de helft van de totale omzet uit. Grote uitgeverijen zijn daarnaast voor een belangrijk deel afhankelijk van populaire titels. De top 1.000 bestverkochte titels leveren tweederde van de totale omzet op.”

Uit de nieuwe KVB Boekwerk Uitgeversmonitor

De 26 middelgrote tot kleine uitgeverijen uit kwart 3 hebben elk een gemiddelde omzet van € 3,6 miljoen. Deze uitgeverijen zijn specialist in kinderboeken, die ruim een kwart van hun catalogus uitmaken. De kleine uitgeverijen uit het vierde kwart zijn talrijk. In 2019 hebben zij ruim 10 miljoen boeken verkocht met een gemiddelde prijs van € 10,00. Dit zijn 4.200 uitgeverijen die maar liefst 75.800 verschillende titels verkopen.

Meer informatie over het uitgeverslandschap op KVB Boekwerk.

Boeken

Plaats een reactie