Typisch Nederlands 2022: sportzegels

PostNL besteedt in 2022 met de serie ‘Typisch Nederlands’ aandacht aan verschillende sporten waarin Nederlanders uitblinken. Begin deze maand verscheen het eerste postzegelvel over de schaatssport.

Op de postzegels staat een illustratie van een schaatser in actie die een bocht inzet door het rechterbeen over het linkerbeen te plaatsen. In de achtergrond lopen brede lijnen in een ovale vorm, als symbool voor de typische plattegrond van een ijsbaan.

Iconisch ontwerp

De postzegels in de serie ‘Typisch Nederlands 2022’ zijn ontworpen door Total Design uit Amsterdam. In de uitwerking van de schaatser is veel aandacht besteed aan de typische houding die deze sport kenmerkt. “We hebben gaandeweg steeds meer ‘power’ in de beweging gebracht”, aldus grafisch ontwerper Claire Bedon. In het iconische ontwerp zijn alle overbodige details weggelaten. “De essentie is dynamiek en balans.”

Opvallend in het ontwerp is dat zowel de linker- als de rechterschaats een klein stukje uit het beeldvlak steekt en overloopt naar de witte strook onderaan de postzegel. “Het is maar een klein detail”, zegt art director Edwin van Praet van Total Design. “Maar het versterkt de indruk dat de schaatser naar jou toekomt. Je bent betrokken bij de actie. Je bent de fan die in het stadion zit en die de kampioen op zich af ziet schaatsen.”

Plaats een reactie