Tweede leven: karton wordt kasteel. Of camper.

De eerste dinsdag van september was het weer Duurzame Dinsdag. Traditiegetrouw werd een ‘Duurzame Dinsdagkoffer’ overhandigd aan politiek Den Haag, met daarin honderden duurzame initiatieven. Zoals ‘BendeMal’, dat kartonnen verpakkingen in speelgoed verandert.

De ‘Duurzame Dinsdagkoffer’ werd op de jaarlijkse ‘Prinsjesdag van de Duurzaamheid’ aangeboden aan Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat. Die koffer bevat 414 duurzame ideeën en projecten. Greenwish stelde bovendien een trendrapport op aan de hand van al deze initiatieven. Uit de analyse blijkt dat met name klimaatprojecten en circulair ondernemen op veel aandacht mogen rekenen.

Een van de circulaire ondernemingen die in het rapport wordt genoemd is Bendemal. Dat is een webshop met mallen waarmee je van je oude karton de tofste bouwwerken kunt maken. “Het afgelopen jaar werd het duidelijk hoe ontzettend veel verpakkingsmateriaal er wekelijks bij ieder huishouden binnenkomt. Papierkliko’s stroomden over en het oud karton bedekte de straten.”

Kasteel van karton

Met een beetje hulp van BendeMal maakt iedere ouder, oma, opa of kattenouder, de tofste bouwwerken van het eigen oude karton. “Je knipt de mal uit, trekt het over op het karton, plakt de onderdelen weer in elkaar en klaar is je raket, molen, raceauto, vliegtuig of camper. Urenlang speelplezier voor de kinderen én een (nagenoeg) lege papiercontainer.”

Inmiddels is BendeMal een bloeiend bedrijf geworden en maakt Anouk ook mallen voor de verzenders. Op de website van Papierenkarton vertelt Anouk van den Berk uit Breda over haar succesvolle initiatief: “Voor bedrijven maak ik nu een CustoMal van hun eigen verpakkingen, waarmee de ontvanger aan de slag kan. Zo krijgt het verpakkingsmateriaal een tweede leven. En de mallen zelf zijn ook weer herbruikbaar. Een win-win-win-winsituatie.”

Verpakkingen

Plaats een reactie