Trouw: ‘Spotgoedkope Ronja moet kinderen aan het lezen krijgen’

Ronja de roversdochter is minstens zo interessant als Pippi, die andere heldin van schrijfster Astrid Lindgren. Het boek is nu te koop voor slechts twee euro, schrijft Trouw.

Annemarie Terhell herlas het kinderboek en is diep onder de indruk.

‘Ronja de roversdochter is een tijdloos en nog altijd ijzersterk verhaal, waar ongelofelijk veel in zit. Die geweldige scènes met dansende rovers voor het vuur. De idyllische zomer die Ronja met Birk doorbrengt in de Berengrot. Ronja’s besef dat relaties zo gemakkelijk stuk gaan, als je niet oppast.

Maar ook: die sterke vrijheidsdrang, die levensbepalende vriendschap met Birk, het leven met de seizoenen, de dood van een dierbare, en bovenal dat duivelse dilemma: of je stelling kunt nemen tegen je eigen ouder als die immoreel handelt. Voor kinderen is dat misschien wel de moeilijkst denkbare opgave, om je loyaliteit te laten varen wanneer je innerlijke stem zegt dat het niet deugt’.

200.000 exemplaren
Geef een boek cadeau is een maatschappelijk initiatief waarin verschillende leesbevorderingsorganisaties hun krachten bundelen om kinderen te laten opgroeien tussen kinderboeken.

Jaarlijks wordt daartoe een klassiek jeugdboek uitgegeven in een speciale editie met een ‘weggeefprijs’ van twee euro.

Dit jaar is dat ‘Ronja de roversdochter’, met illustraties van Ilon Wikland. Vertaald uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur. Er zijn 200.000 exemplaren gedrukt.

Boeken

Plaats een reactie