Toekomst gedrukte boeken rooskleurig

Volgens een studie van Stora Enso zullen gedrukte boeken niet verdwijnen in het voordeel van e-books en audioboeken.

Papierfabrikant Stora Enso voerde een onderzoek uit in 13 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Met als doel meer inzicht in de uitdagingen en kansen te krijgen in het uitgeven en consumeren van boeken.

Rooskleurige toekomst

Stora Enso interviewde voor het onderzoek klassieke uitgevers, detailhandelaren, drukkers, uitgevers van audioboeken, uitgevers van e-boeken, en bedrijven die fysieke boeken in digitaal formaat overdragen. “Een van de belangrijkste resultaten is een positieve toekomst voor gedrukte boeken”, zegt Essi Lauri, vice-president en hoofd van Segment Newsprint & Book, Stora Enso Paper Division.
“De belangstelling voor e-books lijkt afgenomen, en audioboeken worden niet per definitie beschouwd als een alternatief voor fysieke boeken, maar eerder als een aanvulling. Tijdens het autorijden of joggen, kun je luisteren naar een audioboek, het lezen van een boek is dan onmogelijk, ” zegt Lauri.

Verkoop e-boeken stagneert

De verkoop van e-boeken vertegenwoordigt ongeveer 20% van de Britse en Amerikaanse markt, maar is de laatste jaren gestagneerd. Bovendien heeft de verkoop van e-boeken die van gedrukte boeken niet zoveel beïnvloed als eerder verwacht.
In Frankrijk en Duitsland zijn e-books goed voor minder dan 10% van de markt. En in opkomende markten lijkt de interesse in e-books lager, ondanks de snelle groei van tablet- en smartphonegebruikers.

Audioboeken, een aanvulling op gedrukte boeken

De verkoop van audioboeken blijft wel toenemen. Het gaat dan vooral om misdaadromans, waargebeurde verhalen, biografieën, romantische en erotische genres. De meerderheid van de respondenten beschouwt audioboeken echter als een aanvulling op het gedrukte boek, niet als een vervanging.

Gedrukte boeken vaak waardevoller dan digitaal

Het onderzoek trekt nog een belangrijke conclusie, samengevat in een zin van een van de respondenten: “Hoe meer dingen digitaal worden, hoe waardevoller het afgedrukte product is.”
Vice-president Essi Lauri licht toe: “Het bezit van een fysiek boek geeft je een ander gevoel dan een e-boek, het is een ervaring, en boekomslag, papier, tactiele functies en hoogwaardige materialen zijn belangrijk.”
Sommige soorten boeken zijn alleen voor papier bestemd. Voorbeelden hiervan zijn hardcover-boeken, zoals kinderboeken, fotografieboeken , geschenkboeken en hobbyboeken (do it yourself-boeken, tuinieren of koken).

Boeken

Plaats een reactie