Tip: tentoonstelling bijzondere uitgaven ‘Mooi Marginaal’

Een tip van Print Pakt voor een goed begin van het jaar. Op Koppermaandag 9 januari 2023 start de tentoonstelling ‘Mooi Marginaal’ met bijzondere uitgaven in de Chocoladefabriek in Gouda.

In deze presentatie worden 48 geselecteerde Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven getoond. Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare drukwerk door hun eigenzinnigheid. De oplages zijn meestal bescheiden en de productie ervan is vaak intensief door het vele handwerk dat eraan te pas komt.

De dichtbundel ‘In het krijt bij de Aarde’ behoort tot de selectie van bijzondere werken

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. Deze stichting bekroonde de mooiste margedrukwerken van 2020 en 2021. Van de bijna 150 inzendingen werden 48 uitgaven door een jury bekroond.

Opvallend is de diversiteit van de druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print. Zo toont het geheel een breed overzicht van bijzondere druksels die van de persen van de marge-drukkers rollen. De mooiste uitgaven gaan op reis door het land.

De officiƫle opening vindt plaats op Koppermaandag 9 januari 2023 om 20 uur. Deze wordt verzorgd door Martin Majoor. Hij is boektypograaf en letterontwerper van beroemde lettertypen als Scala (een van de eerste digitale tekstletters), Telefont, Nexus en Questa (onder andere als houten boekdrukletter). In 2021 bracht hij de Comma Base uit via zijn eigen letteruitgeverij.

De tentoonstelling bij de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek is vrij toegankelijk en is te zien tot en met 26 maart 2023. Er is een catalogus verschenen, waarin alle geselecteerde afbeeldingen inclusief beschrijvingen zijn opgenomen.

Boeken

Plaats een reactie