Tentoonstelling ‘Meppel, drukkersstad tijdens de Tweede Wereldoorlog’

Een nieuwe expositie in het Drukkerijmuseum Meppel staat in het teken van ’75 jaar bevrijding’. Er worden andere enkele originele exemplaren van verzetskrant De Oranjebode tentoongesteld. De opening van de expositie is, vanwege de coronavirus-maatregelen, uitgesteld tot na 31 maart.

“We hebben een interessante tentoonstelling samengesteld over de oorlogsjaren in het algemeen en over het illegale drukwerk dat vervaardigd is gedurende deze jaren”, legt het museum uit. “Extra aandacht wordt besteed aan de drukkers in Meppel die hierin een belangrijke rol hebben gespeeld, vaak met gevaar voor eigen leven. Zo is bijvoorbeeld de illegale krant ‘De Oranjebode’ in Meppel gedrukt.”

“We hebben als museum drie originele Oranjebodes. De eerste helft van de eerste druk was zelfs op oranje papier gedrukt, maar dat was al snel op, waarna de krant oranje inkt kreeg op wit papier. We zijn er trots op dat we deze originele kranten hebben”, vertelt museumvoorzitter Stein van Ittersum (75) in dagblad De Stentor.

Verzetskrant op oranje papier

Ook verzetskrant Trouw werd in Meppel gedrukt: “Het was veel te link om de krant op één vaste locatie te maken. De drukkers werkten in heel Nederland op geheime locaties.” In het Drukkerijmuseum staat ook een vlakdrukpers waar Trouw in de oorlogsjaren op is gedrukt.

Kranten

Plaats een reactie