Tentoonstelling Irma Boom: Book Manifest

“Een tentoonstelling met uitsluitend onvoltooid werk, eigenlijk is dat precies wat Book Manifest over grafisch ontwerper Irma Boom (1960) behelst”. Niet het boek als eindproduct maar het ontwerp- en productieproces staan centraal in deze tentoonstelling bij het Allard Pierson in Amsterdam.

Het Allard Pierson beheert het archief van Irma Boom. “Zij is internationaal één van de meest spraakmakende grafisch ontwerpers. Haar innovatieve boeken vormen de kern van dit archief. Ook het ‘ruwe’ materiaal maakt doorgaans deel uit van een ontwerpersarchief, naast onder meer correspondentie en andere administratie. Book Manifest toont wat aan het drukken en binden vooraf gaat. Namelijk het experiment en de enerverende zoektocht naar de ultieme vorm”.

“Een ‘doorleefd’ exemplaar van het beroemde SHV­-boek uit 1996, boordevol met uit­stekende Post-­its. Dit correctiemodel voor de drukker vormde 25 jaar later mogelijk de inspiratie voor de Margiela-­catalogus.” (Bron: Allard Pierson – Mathieu Lommen)

“Elk concept is uniek”

In de tentoonstelling is aan de hand van voorstadia van een zevental projecten de ontwikkeling te volgen. “Elk concept is uniek en geschikt voor die ene opdracht. Het gaat om sterk uiteenlopende typen. Van wetenschappelijke monografie tot kunstenaarsboek. Zo ontsluieren vijf drukvellen het grafisch concept van haar meer dan 1.200 pagina’s tellende ode aan kunstenaar Ellsworth Kelly. Verder gaat het om projecten voor architect Rem Koolhaas, textielkunstenaar Sheila Hicks, chroniqueur Jennifer Butler, modeconcern Chanel, fashion artists Victor & Rolf en modeontwerper-kunstenaar Martin Margiela”. De voltooide, gedrukte werken zijn in video’s te zien.

Preegvorm voor ‘N° 5 Culture Chanel’ van Irma Boom, Parijs, 2013.

Gefascineerd door het gedrukte boek

Book Manifest maakt duidelijk hoe Irma Boom in de huidige, digitale wereld gefascineerd blijft door het gedrukte boek, door zijn traditie en vooral door zijn nieuwe mogelijkheden.
Bij de tentoonstelling is een mini-leporello met bijschriften gratis beschikbaar. De begeleidende publicatie is de geheel herziene, derde editie van Irma Booms monografie in miniformaat, nu 1.000 pagina’s tellend. 500 Exemplaren van de oplage zijn genummerd en gesigneerd. Deze zijn alleen verkrijgbaar in de museumwinkel van het Allard Pierson. De tentoonstelling is nog tot 8 mei te zien.

Boeken

Plaats een reactie