Suske en Wiske ontmoeten Christoffel Plantijn

In het kader van de Belgische televisieserie ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ geeft de Standaard Uitgeverij een nieuw Suske & Wiske album uit. In ‘De Geplaagde Plantijn’ keren Suske en Wiske terug in de tijd en ontmoeten Christoffel Plantijn, de visionaire oprichter van de grootste uitgeverij in de 16de eeuw, de Officina Plantiniana.

Sinds vorige week ligt het nieuwe album van Suske & Wiske ‘De Geplaagde Plantijn’ in de winkels. Daarin bevinden de gevierde striphelden zich in het Antwerpen van de 16de eeuw. Zo ontdekken ze de man achter de drukker Christoffel Plantijn. De samenwerking met de televisiereeks van de VRT brengt een belangrijk deel van de Vlaamse geschiedenis tot leven op een vernieuwende manier. En het geeft de lezers van Suske & Wiske de kans om Plantijn en de boekdrukkunst te leren kennen.

“Plantijn leverde drukwerk aan protestanten én katholieken in een tijd waarin dat op zijn minst gewaagd was te noemen”, vertelt Peter Van Gucht. Hij is de scenarist van het nieuwe Suske en Wiske stripverhaal. “Dat was meteen de inspiratie voor het verhaal. Maar ook als historische figuur vind ik hem interessant. Ik hou van de rijke historie van de stad Antwerpen. En Plantijn hoort daar vanzelfsprekend bij.”

“Hij was een pionier in de boekdrukkunst, maar ook als uitgever kende hij een onwaarschijnlijk succes. Een selfmade man ook. Begonnen als boekbinder die na een overval zijn job niet meer kon uitoefenen. En dan maar besloot een drukkerij te beginnen in een verre, grote stad. Alsof wij vandaag naar New York zouden trekken om daar een bedrijf op te richten. Knappe gast.”

Suske en Wiske in museum Plantin Moretus, Antwerpen

Museum Plantin Moretus

De nieuwe Suske en Wiske aflevering werd onthuld in museum Plantin Moretus – de voormalige drukkerij van Plantijn. Het museum besteedt de komende tijd speciale aandacht aan het stripalbum:

  • In de museumshop zal een gepersonaliseerde versie van het album verkocht worden (in beperkte oplage), met extra uitleg over het verhaal van Christoffel Plantijn en zijn uitgeverij
  • Er komt een tijdelijke pop-expo in het museum over het maken van dit album
  • Suske & Wiske dag op woensdag 22 februari (krokusvakantie) met verschillende activiteiten (voorleessessies onder de stripboom, tekensessies van het album door de tekenaar, workshops karikatuurtekenen en veel meer)
Boeken

Plaats een reactie