Suiker verpakt in alternatief suikerbietenpapier

Sinds kort gebruikt Van Gilse suikerbietenpapier voor zijn verpakkingen van een kilo Kristalsuiker. “Een uniek moment, want nooit eerder werd suikerbietenpapier gebruikt”, aldus de suikerspecialist.

Van Gilse legt uit hoe het nieuwe verpakkingsmateriaal wordt gemaakt: “Nadat de suiker uit de suikerbiet is gehaald, blijven de vezels over. Dit bietenpulp wordt al gebruikt voor veevoer en groen gas productie. Maar we maken er nu ook papier mee. Normaal bestaat papier helemaal uit houtvezels. Dankzij de suikerbiet wordt nu 20% van de houtvezels vervangen door suikerbietenvezels.”

20% van de houtvezels vervangen door suikerbietenvezels (bron: Van Gilse)

“Verpakkingspapier moet voedselveilig zijn en goed te verwerken op machines. De verpakking moet beschermen tegen breuk, vocht en hitte. Het moet goed te sluiten zijn, maar ook prettig te openen. Samen met papierleverancier Crown Van Gelder hebben we een sterk en gebruiksvriendelijk papier vervaardigd.”

“In houtvezels zit lignine, een stof die bomen hun stevigheid geeft. Lignine kleurt echter geel onder invloed van (UV)licht. Voor wit papier wordt de lignine eruit gehaald. Een energie-intensief proces. Omdat suikerbietvezels geen lignine bevatten besparen we veel energie.”

Verpakkingen

Plaats een reactie