Studenten ontwerpen koning Willem I-postzegel

PostNL geeft een nieuw, door studenten ontworpen, postzegelvel uit. De zegel verschijnt ter gelegenheid van het 250e geboortejaar van de eerste koning uit het huis Oranje-Nassau: Willem I (1772-1843).

Prins Willem Frederik zag 250 jaar geleden in Den Haag het levenslicht. In 1815 werd hij uitgeroepen tot koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op de postzegels ‘250 jaar koning Willem I‘ staan portretten van hem en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen, naast een afbeelding van het stadspaleis in Fulda. Van 1802 tot 1806 regeerde prins Willem Frederik als Fürst over dit Duitse vorstendom.

Studenten ArtEZ

PostNL legt uit in een persbericht: “Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door studenten Graphic Design van ArtEZ in Zwolle. Aan het project deden in totaal 40 studenten mee, met elk hun eigen inbreng in het eindresultaat. Er is individueel gewerkt en in groepjes van wisselende samenstelling, begeleid door docenten van ArtEZ.”

Nassaublauw

De portretten van Willem I en Wilhelmina zijn, net zoals de foto van het stadspaleis, door de studenten ingrijpend bewerkt. Zo is voor monochroom Nassaublauw gekozen als klassieke kleur die bij ons koningshuis past. “Aan de beelden is verder een structuur toegevoegd met een pastelachtig effect, als verwijzing naar de grote belangstelling van koning Willem I voor de kunsten”, aldus Lois Barendse, een van de studenten uit het project. “Deze structuur brengt ook meer diepte in het beeld. Door het lichtere blauw lijkt het alsof er een spotlight op de onderwerpen staat. Daardoor krijgt het iets verhevens.”

Militaire Willems-Orde

Op de postzegels is het officiële monogram van koning Willem I te zien, maar ook een feestelijk patroon van kruisen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. De vorm van het kruis is afgeleid van de Militaire Willems-Orde, de hoogste ridderorde van Nederland. Deze orde werd door koning Willem I zelf ingesteld voor daden die getuigen van moed, beleid en trouw.

Plaats een reactie