Stripschapprijs 2022 voor Aimée de Jongh

“Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh.” Dat schrijft de jury over de winnares van de Stripschapprijs 2022.

“Vanaf haar 15e wordt ze al bestempeld als de ‘rijzende ster’ bij veel kenners en collega’s”, vervolgt de jury. “Als geen ander zet ze haar kwaliteit en bedrevenheid in om het medium strips naar een hoger plan te tillen. Door haar teken- en stripwerk, maar ook door haar persoon. Als één van de weinige Nederlandse stripmakers weet ze dat publiciteit net zo belangrijk is als werk op niveau te leveren. Ze mag zich een échte ambassadeur van de Nederlandse strip noemen.”

Fragment uit album ‘Dagen van Zand’

“Afgelopen jaar verscheen haar alom geprezen meesterwerk ‘Dagen van Zand’. Het boek heeft niet alleen de verzamelaar naar de winkels doen rennen, maar ook mensen die ‘wel eens’ een strip vasthouden. Stripwinkeliers zagen hierdoor mensen in hun zaak die nooit een stripwinkel binnen stappen. Het boek werd dan ook overladen met prijzen. De ontwikkeling die ze het afgelopen decennium heeft doorgemaakt is groots. En volgens de commissie is die ontwikkeling nog lang niet klaar.”

“Aimée de Jongh heeft niet alleen grote aanhang in eigen land. Stripland Frankrijk is zo onder de indruk dat ze met een Franstalige uitgeverij in zee is gegaan. Die brengt haar boeken rechtstreeks op de markt. Als we het over een momentum hebben om de Stripschapprijs te krijgen, dan is dat NU!”, besluit de jury.

Aflevering uit De Jongh’s dagelijkse strip ‘De snippers’


Boeken

Plaats een reactie