Stripmakers lanceren eigen tijdschrift ‘Aline’

Sinds vorige week is Nederland een nieuw striptijdschrift rijker onder de titel ‘Aline’. Het kwartaalblad is een initiatief van de tekenaars zelf, onder aanvoering van stripmaker Wasco.

In HP/De Tijd legt Wasco uit waarom hij een nieuw blad begint: “Nou, er zijn bijna geen striptijdschriften meer over. Dus volgens mij is er heel hard een nieuwe nodig. (…) Ondertussen komen er allemaal nieuwe, jonge tekenaars van de academies af en die maken ontzettend leuke dingen! Maar waar moeten die beginnen, waar is er nog plek om een publiek op te bouwen?”

Omslag van de eerste ‘Aline’

Over de kans van slagen is hij in het interview optimistisch: “Ik merk dat er een hang is naar een meer tastbare wereld. Mensen willen echt iets in handen kunnen hebben. (…) Ik ben helemaal niet tegen online, maar een papieren tijdschrift is toch een soort grafsteen: het blijft altijd liggen. In een vluchtige wereld waarin je nooit weet waar iets is of blijft, is iets tastbaars heel fijn. En daarbij: wij houden gewoon van papier!”

De eerste editie van Aline is vrijdag gepresenteerd in de Amsterdamse galerie WG Kunst. De productie werd mogelijk gemaakt dankzij subsidie en crowdfunding, maar op termijn moeten er ook inkomsten uit abonnementen komen. De oplage bedraagt 1.250 exemplaren en het tijdschrift kost 10 euro.

Tijdschriften

Plaats een reactie