Stripdagen Haarlem viert 15e editie

Na tweemaal noodgedwongen uitstel vanwege corona, vindt begin juni alsnog de vijftiende editie van Stripdagen Haarlem plaats. De organisatie grijpt de gelegenheid aan om een nieuwe stripmakersprijs in het leven te roepen: de Small Press Award.

Stripdagen Haarlem groeide in de afgelopen jaren uit van een weekend tot een tiendaags festival. Ook het aantal expo’s, voorstellingen, lezingen en workshop breidde zich steeds meer uit. “Maar toch ontbrak er al die tijd iets: een echte stripmakersprijs!”, schrijft de organisatie.

“En dat terwijl Stripdagen Haarlem in het verleden een lange traditie had op het gebied van stripprijzen. Daarom zijn we bijzonder verheugd dat we in samenwerking met het Rotterdamse festival Cross Comix, platform voor visual storytelling, een nieuwe stripmakersprijs kunnen aankondigen: de Small Press Award.”

(beeld: Stripdagen Haarlem)

Wat is ‘Small Press’?

De initiatiefnemers leggen uit: “Er is weinig dat méér bij de moderne stripmaker hoort dan het fenomeen small press. In eigen beheer gepubliceerde en vaak fraai vormgegeven stripuitgaves in een beperkte oplage, waarbij de maker meer nog dan bij officiële uitgeverijen een eigen unieke signatuur kwijt kan.”

Vaak handgemaakt of in afwijkende vormen, biedt de small press echte hebbedingen die je niet snel in het reguliere (strip) boekenschap zult aantreffen. “Voor bezoekers van de buitenbeurs op de Grote Markt tijdens Stripdagen Haarlem en al die andere kunststripbeurzen is het een bekend beeld. Lange rijen kraampjes met striptekenaars met hun kleurrijke uitstallingen barstensvol creativiteit. Talloze baanbrekende stripmakers zijn hun carrière begonnen met small press-boekjes. Zoals bijvoorbeeld Stripschapprijs-winnaar Wasco, die met zijn honderden small press-uitgaves zelfs internationaal furore maakte.”

Inzendingen voor de Small Press Award kunnen worden ingediend tot en met 7 mei 2022. Zie voor meer informatie en het programma de website van Stripdagen Haarlem. Het evenement vindt plaats van 3 tot en met 12 juni 2022.

Boeken Tijdschriften

Plaats een reactie