Steendrukmuseum verlengt expositie Mucha

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard verlengt de bijzondere expositie over de kunstenaar Alphonse Mucha tot en met 10 januari 2021. Voor het eerst in ruim 15 jaar is een groot overzicht van het werk van deze onbetwiste meester van de Art Nouveau weer in Nederland te zien.

Het museum is er trots op de lithografische meesterwerken van Mucha te kunnen tonen: “Rond 1900 creëerde kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Le Style Mucha werd synoniem voor de Franse Art Nouveau. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice van het Parijse theater Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Naast divers werk voor diva Sarah, verwierf Mucha toenemend opdrachten van bekende Parijse drukkerijen zoals Lemercier en Champenois.”

Verlengd tot en met 10 januari 2021

De litho’s van Mucha met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle, aldus het museum. De tentoonstelling zou vanaf maart tot aanvankelijk eind september duren, maar kon vanwege de corona-maatregelen pas begin juni van start: “Ruim 5.000 bezoekers hebben de tentoonstelling al bezocht, uniek voor het museum en heel bijzonder in coronatijd.”

De vaste collectie van het Nederlands Steendrukmuseum omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten en lithografie van bekende kunstenaars als Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette en Jan Sluyters. Maar ook speelkaarten, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen en (satirische) tijdschriften.

Bijzonder is het eigen atelier. Hier worden drukdemonstraties gegeven en prachtig eigen lithowerk gemaakt of opdrachten voor derden, in een aantal gevallen in samenwerking met Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Bij hen is steendruk namelijk nog steeds in trek voor het maken van grafiek in kleine oplagen.

Plaats een reactie