Stabiele boekenmarkt ziet opnieuw omzet groeien

De omzet in de Nederlandse boekenmarkt is in 2018 gegroeid met 2,2% van € 530 miljoen naar € 541 miljoen. De afzet schommelt sinds 2016 nog steeds rond de 41 miljoen boeken.

Verkoopcijfers van boeken in Nederland

Er is volgens het CPNB nu voor het vierde achtereenvolgende jaar sprake van omzetgroei: “De lezer schafte vaker een duurder boek aan. Non-fictie boeken deden het in 2018 erg goed, de omzet van dit genre groeide met ruim 4 procent.”

De fysieke boekhandel zag de omzet dalen (beeld: KVB Boekwerk)

Uit de cijfers blijkt ook dat er weer iets meer e-boeken zijn verkocht dan het voorgaande jaar: “Het aandeel e-boeken op de totale afzetmarkt groeit naar 7,6 procent.” En voor het eerst kan ook wat worden gezegd over het omzetverschil tussen verkoopkanalen: er was een omzetdaling van 2 procent bij het fysieke verkoopkanaal en een omzetstijging van 11 procent bij het online verkoopkanaal. “Over de hele linie zijn boeken in prijs gestegen, maar met name Nederlandstalige boeken en daarbinnen het literair-culturele segment maken een relatief sterkere prijsstijging door dan in eerdere jaren”, aldus de Monitor van KVB Boekwerk.

Bestverkochte boeken 2018

CPNB publiceerde ook haar Top 100 van bestverkochte boeken in het afgelopen jaar:

  • De zeven zussen van Lucinda Riley (Xander Uitgevers) is met 129.000 exemplaren in 2018 het bestverkochte boek. Riley mag met recht de schrijfster van 2018 worden genoemd, drie andere titels uit de Zeven zussen serie staan op de 21ste, 33ste en 47ste plek.
  • De acht bergen van Paolo Cognetti (De Bezige Bij) staat op de 2de plek met 126.000 verkochte exemplaren.
  • Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) bezet met 114.000 verkochte boeken de 3de plek, deze thriller was in 2017 nog het bestverkochte boek.

 

 

 

Boeken

Plaats een reactie