Sinterklaaspapier onder de loep

Museum Het Leids Wevershuis wijdt opnieuw een expositie aan Sinterklaaspapier. Ditmaal is het de beurt aan verzamelaar Tini Haartsen-Slappendel om haar collectie te tonen en er over te vertellen: “De ontwikkeling van het Sinterklaasfeest vind je terug in dit papier.”

Tini Haartsen-Slappendel legt uit hoe haar verzameling tot stand kwam: “Bij mij kwam het door het feit dat het Sinterklaasfeest ter ziele dreigde te gaan, eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinterklaas en de Kerstman konden niet meer door één deur. De Sint moest weg, de Kerstman moest blijven. Zou ik ons derde zoontje niet meer van dit mooie feest kunnen laten proeven? Dan maar alle papiertjes bewaren, in een boek plakken en aan de hand van elk papiertje alles vertellen. Maar… gelukkig, de Sint is blijven bestaan en op één van mijn papiertjes staan de Sint en de Kerstman weer als goede vrienden in vrede naast elkaar.”

Inpakpapier uit de collectie Zadoks

‘Uniek’ noemt ze het Nederlandse sinterklaaspapier: “Want… uniek is het! Niet voor niets is de collectie van Prof. dr. J.C. Zadoks, oud-hoogleraar Plantenziekten, in de
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam terecht gekomen. En wijlen de heer dr. J. Stout, leraar Duits, heeft honderden Sinterklaas-papieren verzameld om te gebruiken als studiemateriaal.”

Vijf jaar geleden ontving het Leidse museum al eens sinterklaaspapiercollectioneur Madelein Duijvesteijn met de expositie en lezing ‘O, kom er eens kijken‘. De tentoonstelling ‘Sinterklaaspapier onder de loep’ van Tini Haartsen-Slappendel is nog te zien tot 9 december 2018. Op zondagmiddag 2 december is zij zelf aanwezig met extra interessant en kostbaar materiaal.

 

 

Plaats een reactie