Sinterklaaspapier als barometer van tijdgeest

Sinds 1970 spaart Madelein Duijvestijn-Krudde sinterklaaspapier. Haar collectie omvat inmiddels ruim 4700 verschillende inpakpapieren, die in kleur, dessin en afbeelding duidelijk de tijdgeest weerspiegelen.

Sinterklaaspapier is een onderdeel van de jarenlange Sinterklaastraditie in Nederland. Door het houden van lezingen en organiseren van exposities over het Sinterklaaspapier, draagt Madelein haar steentje bij om deze traditie in ere te houden.

Door de jaren heen heeft het Sinterklaaspapier een drastische ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen wat betreft het soort papier, maar ook in de afbeeldingen.

De veranderende rol van Sinterklaas en Zwarte Piet in de maatschappij, bijvoorbeeld door de komst van de ruimtevaart, de antennes op de daken en andere vindingen….dat alles is te ontdekken op het Sinterklaaspapier.

De ontwerper van het Sinterklaaspapier is bijna nooit bekend. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld de heer Oploo. Hij tekende voor de tijdschriften ‘Okki’ en ‘Taptoe’ en werkte bij de uitgeverij Malmberg. Hij ontwierp tevens Sinterklaaspapier.

Een andere ontwerper is Joost Swarte, die in 1996 voor de Bijenkorf Sinterklaaspapier ontwierp en dat papier ook nog zelf signeerde! Ook tekende Swarte voor het toenmalige PTT Telecom telefoonkaarten met daarop Sinterklaas.

Verpakkingen

Plaats een reactie