Schippers van de Kameleon bekroond met Diamanten Boek

Het klinkt als de titel van een spannend jongensboek: De schippers van de Kameleon bekroond met een Diamanten Boek. Van het boek van schrijver Hotze de Roos werden, sinds het verschijnen in 1949, meer dan 200.000 exemplaren verkocht. En dat is genoeg voor de diamanten status binnen het genre kinderboeken.

Uitgever Mariska Budding werd door het CPNB verrast met de unieke oorkonde bij de boekpresentatie van de jubileumeditie van De schippers van de Kameleon in het Kameleondorp Terherne. Ze ontving de oorkonde uit handen van de Kameleontweeling Hielke en Sietse. De klassieker viert dit jaar zijn 75-jarige jubileum.  

Populaire jeugdserie

Het CPNB schrijft: “Hotze de Roos begon zijn carrière als timmerman. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen op die hij op zijn werk hoorde en verwerkte ze in 1948 in een boek, genaamd ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’.”

“Uitgeverij Kluitman in Alkmaar had wel interesse in dit verhaal over twee ondeugende jongens en veranderde de titel in De schippers van de Kameleon. En zo kwam in 1949 het eerste deel uit van een van de meest populaire jeugdseries van Nederland.”

15 miljoen Kameleon-boeken

“In de jaren daarna zou De Roos nog 59 Kameleon-avonturen schrijven. Meer dan 15 miljoen exemplaren gingen over de toonbank. In 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Elk jaar wordt nog de Hotze de Roosprijs uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver.”

 

Boeken

Plaats een reactie