Schenking onbekende lettertekeningen Jan van Krimpen

Het Haagse ‘Huis van het boek’ is in bezit gekomen van een pakket met tot nu toe onbekende lettertekeningen van de internationaal bekende Nederlandse letterontwerper en typograaf Jan van Krimpen.

‘Het is de gedroomde schenking voor Huis van het boek. Werk van deze wereldberoemde letterontwerper dat 63 jaar na diens dood wordt ontdekt,’ aldus directeur Sandra Bechtholt. Het pakket bevat naast 30 tekeningen van een onvoltooide letter voor de Lumitype fotozetmachine van Photon, ook brieven, plakproeven en ontwerpen.

Fokas Holthuis, bestuurslid van de Vrienden van het museum en antiquaar, vond de tekeningen toen hij de bibliotheek van de in 2002 overleden typograaf Huib van Krimpen, zoon van Jan van Krimpen, had gekocht. De Vrienden van het museum hebben de tekeningen voor het museum aangekocht.

Repro Huis van het Boek. Foto: Frank Jansen

Collectie Van Krimpen in Huis van het boek

Door schenkingen, bruiklenen en aankopen bezit Huis van het boek een Van Krimpen-archief dat 315 objecten telt. Dat betreft ontwerpen voor letters, uitgeversvignetten, postzegels en grafstenen, drukproeven (ook van nooit verschenen boeken), brieven en lezingen. Daaronder bevinden zich de ontwerpen voor de vermaarde letters Lutetia, Romulus en Spectrum. Van Krimpen tekende deze letters op grote borden die laten zien hoe ongelooflijk nauwkeurig hij werkte.

In 2016 heeft het museum in het kader van het nationaal programma Metamorfoze het gehele Van Krimpen-archief kunnen digitaliseren. Hiermee blijft dit internationaal belangwekkende papieren erfgoed behouden voor toekomstige generaties. Het museum kan het archief in digitale vorm ter beschikking stellen aan een nog steeds groeiende schare onderzoekers en liefhebbers van over de hele wereld.

Plaats een reactie