ROI: de échte waarde van direct mail

Als je bij marketingmanagers je campagne wilt verantwoorden, kom je vaak niet om de term ROI heen: return on investment. Kijk- en luisteronderzoek helpt hiervoor bij tv- en radio-campagnes. Voor online uitingen hebben Facebook en Google hele duidelijke interfaces die alles laten zien. PostNL maakt nu, op basis van onderzoek, ook de ROI van direct mail inzichtelijk.

Onderzoeksbureau MetrixLab benaderde in de afgelopen 10 jaar duizenden ontvangers van honderden verschillende directmailcampagnes. Het bureau kon zo een conversiepercentage opstellen: hoeveel procent van de ontvangers en hoeveel procent van het feitelijke bereik kocht een product? Met deze informatie kon de helft van de ‘ROI-puzzel’ worden gelegd.

De andere helft van de puzzel kwam uit data van PostNL met betrekking tot de kosten en de omvang van directmailcampagnes. Door die kosten te matchen met de data uit het onderzoek van MetrixLab kan een inschatting van een reële ROI voor direct mail worden gemaakt.

Direct-mail voor Smartphonehoesjes.nl als praktijkvoorbeeld in de whitepaper van PostNL

Direct mail voor e-commerce: ROI maar liefst 86%

Het onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat directmailcampagnes van e-commerce ondernemingen bijzonder lucratief zijn. Ze hebben een gemiddeld bereik van 59 procent en een gemiddelde conversie van 9 procent. De gemiddelde omvang van de directmailcampagnes uit het onderzoek was 310.458 stuks tegen bijbehorende kosten van 34,2 cent per direct mail (2/3 porti en 1/3 drukwerk).

“Dan kun je dus een mooi rekensommetje maken. Stel: je verstuurt een direct mail waarvan het gemiddelde aankoopbedrag 30 euro en de productmarge 40 procent is. Het versturen van 310.458 direct mails is dan (310.458 x 0,342) = 106.176,60 euro en levert dus (310.458 x (0.590 x 0,090) x 30 x 40) = 197.823,80 euro op. Met een return van 86 procent is je winst ruim 90.000 euro”, concludeert PostNL: “Wie zet dan bij zijn campagne geen direct mail in?”

Vraag hier de whitepaper ‘De echte waarde van direct mail’ bij PostNL aan

Direct Mail

Plaats een reactie