Rijksmuseum toont zijn grootste werken op papier

Hoe stel je een 16 meter lange prent van een begrafenisstoet tentoon? Of een levensgroot ontwerp voor een 12 meter hoog kerkraam? Het zijn een aantal van de grootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum. “Met hun formaat en kwetsbaarheid zijn ze zelden of nooit te zien. Maar nu wel!”

In de tentoonstelling ‘XXL Papier’ zie je werken van 1500 tot nu. “Een van de oudste is de stamboom van keizer Karel V uit ca. 1535 van Robert Péril. Het is een houtsnede van bijna 7 meter! En de vondst van het 23 meter lange landschap is de grootste ontdekking. Het lag decennia opgerold in het depot zonder dat iemand wist wat het was.”

Het 23 meter lange kunstwerk tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling

In de database stond het enorme papieren kunstwerk geregistreerd als Kamerbehangsel, legt het Rijksmuseum uit. “Tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling hebben we het voor het eerst uitgerold en onderzocht. De landschappen in knallende pastelkleuren bleken handgeschilderd en kleine gaatjes bovenin het papier deden de twijfel rijzen of dit wel een behang was.”

Archiefonderzoek wees uit dat het een deel was van het Reuzencylorama, een bewegend panorama van maar liefst anderhalve kilometer (!) lang met landschappen uit Zwitserland, Oostenrijk en Italië. “Het werd halverwege de 19de eeuw in opdracht van de Duitse ondernemer Ferdinand Reichardt geschilderd door enkele Berlijnse decorbouwers. Reichardt reisde er mee door Nederland, België en Engeland en gaf er avondvullende voorstellingen mee die het publiek meenamen op een reis door het zuiden van Europa.”

De expositie XXL Papier is te zien van 1 juli t/m 4 september 2022 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Plaats een reactie