‘Reuzenatlas’ te gast op cartografie-tentoonstelling

De expositie ‘Universum van Amsterdam’ in het paleis op de Dam toont deze zomer schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie. De tentoonstelling wordt verrijkt met een zeer bijzondere bruikleen uit Berlijn: de Atlas van de Grote Keurvorst van Brandenburg (rond 1665) is één van de allergrootste boeken ter wereld.

Te zien in Amsterdam

 

De grootste kaarten ter wereld liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Deze drie ronde mozaïeken hebben elk een diameter van maar liefst 624 centimeter. “De vloerkaarten zijn de allergrootste kaarten ooit gemaakt”, leggen de organisatoren van de tentoonstelling ‘Universum van Amsterdam’ uit: “Niet toevallig, want Amsterdam was het belangrijkste centrum voor cartografie ter wereld. De beste en meest ambitieuze cartografen werkten in de directe omgeving van het stadhuis. Een onvoorstelbare hoeveelheid kaarten en atlassen zag hier het licht, die schatten aan kennis bevatten. Ze brachten de wereld binnen handbereik van de nieuwsgierige mens.”

Reuzenatlas

Universum van Amsterdam‘ vertelt het verhaal van de kaarten in de Burgerzaal en toont de mooiste Amsterdamse kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Bijzonder is ook de komst van de Atlas van de Grote Keurvorst van Brandenburg (rond 1665) uit Berlijn. Deze reuzenatlas weegt 125 kilo en geopend meet hij 170 bij 220 cm en is waarschijnlijk in Amsterdam gemaakt door Joan Blaeu. De laatste keer dat deze gigant aan het publiek getoond werd was in 2008.

 

 

Boeken

Plaats een reactie