‘Readification’ werkt: positieve leeservaringen bij jongeren

De zes verhalen van Readification zijn het afgelopen jaar 230.000 keer gedownload. De zogeheten Verborgen Verhalen bij bekende games lees je via de Ubisoft Special-app. Zowel uit app-resultaten als kwalitatief onderzoek blijkt dat de lezers deze innovatieve vorm van lezen positief waarderen, aldus CPNB.

De Readification-verhalen zijn speciaal door bekende Nederlandse schrijvers geschreven voor gamende jongeren. In de ‘Verborgen Verhalen’ komen de werelden van literatuur en gaming op unieke wijze samen.

Resultaten uit de app en onderzoek

CPNB bericht over de resultaten. “De zes Verborgen Verhalen, die in een jaar tijd zijn gelanceerd, werden in de eerste drie maanden na verschijning in totaal zo’n 193.000 keer gedownload. Ook in de periode daarna werden ze goed gevonden en zijn er uiteindelijk nog 40.000 downloads bijgekomen.”

“Een derde van alle lezers leest de verhalen helemaal uit. Dat is niet veranderd ten opzichte van de pilot. In de pilotversie van Readification waardeerden de lezers de verhalen bijzonder hoog (90,6% benchmark pilot). De zes verhalen van het afgelopen jaar krijgen zelfs van 91,9% van de lezers een positieve beoordeling.”

Onderzoeksbureau Qrius heeft een kwalitatief onderzoek gedaan dat het inzicht in de werking van Readification verdiept. Dat de verhalen starten met een visual en afwisseling van tekst en beeld bevatten, valt bij de jongeren in de smaak. Het lezen van een scherm is voor hen geen probleem. Ook beoordelen de jongeren de verhalen positief, met rapportcijfers die overwegend tussen de 7 en 8 liggen.

Via de wereld van gaming kan het lezen door jonge lezers gestimuleerd, volgens de onderzoekers van Qrius. Zij noemen tegelijkertijd verschillende verbeterpunten voor Readification. De onderzoekers bevelen aan om toekomstige verhalen te baseren op een grotere diversiteit aan games. Een andere suggestie is om de verhalen te publiceren in dezelfde omgeving als de game, en niet in een app met achtergrondinformatie.

Boeken

Plaats een reactie