Raak eens een Van Gogh aan

Het voelt als heiligschennis: met je vingers aan een schijnbaar echte Van Gogh zitten. Toch mag dat gewoon op expositie in Eindhoven, waar Print Pakt Live uitpakt met onder meer een geniale reproductie van oude meesters.

Je ogen zien en je vingertoppen voelen verfkloddertjes, maar toch is het een reproductie van Van Goghs Iris, gemaakt met een ultranieuwe grafische techniek op basis van digitale scans. Behalve het schilderij van Van Gogh is een reproductie van een schilderij van Claude Monet (Jean-Pierre Hoschedé et Michel Monet au bord de l’Epte) opgenomen in de expositie van Print Pakt Live. De reproducties kwamen tot stand met behulp van 3D scan-technieken, waarmee kleur en oppervlak van de meesterwerken digitaal werden vastgelegd. De printtechnology van Océ (onderdeel van Canon) bracht de structuur laag voor laag aan, zodat de verf niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar aanwezig is op het schilderij.

De techniek kan op allerlei manieren worden ingezet. Met de data van scans van schilderijen van Rembrandt werden algorithmen ontwikkelt waarmee een nieuw schilderij werd vervaardigd, geheel in de stijl van de oude meester. Stephan Koopman van Océ vertelt op woensdag 26 oktober om 13.30 uur hoe de reproducties tot stand kwamen en wat er allemaal bij kwam kijken.

Meer informatie: http://verusart.com/

 

Plaats een reactie