Print Pakt Live ‘place to be’ tijdens DDW

Deelnemers en bezoekers kijken zeer tevreden terug op Print Pakt Live tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.

Het uitgebreide negendaagse programma van expositie, workshops en presentaties bood eind oktober volop mogelijkheden voor interessante ontmoetingen tussen grafische vakmensen en het zeer gemêleerde DDW-publiek: “We laten hier zien, juist ook aan jonge mensen, dat de grafische wereld leeft.”

16_10_22_za_kvgo_ppl_ddw-1390665“Design is alles. En goed design bepaalt een goed stuk drukwerk.” Robert Jan Derwig (Zwaan Printmedia) was er in zijn workshops op de eerste dag van Print Pakt Live helder over: hij wil graag al in een vroeg stadium aan tafel met designers. “Dus hier is the place to be om met mensen in contact te komen.”

Ook Marco van der Krogt (De Bink) vond Print Pakt Live een goed platform om aan tafel kennis te delen met grafische ontwerpers: ‘De belangstelling is groot. Het publiek stelt vragen, wil aan drukwerk voelen en het meenemen om inspiratie op te doen.”

Op de kaart
Zwaan Printmedia en De Bink behoorden tevens, net als bijvoorbeeld Koopmans’ drukkerij en Opmeer, tot het gezelschap van drukkerijen dat deelnam aan de ‘Op De Kaart’-actie tijdens Print Pakt Live. Daarbij vonden duizenden ansichtkaarten met bijzondere en creatieve papier-, druk- en afwerkingsvoorbeelden hun weg naar de bezoekers.

Ook Jeroen van Druenen (Jubels) deed mee: “Wij hebben gekozen voor een vouwkaart die je terug kunt sturen. Als je hem openvouwt staat er ‘Jij hebt mij ingepakt’. Ik denk dat dat met print ook nog steeds het geval is.” Van Druenen had nog even overwogen om zelf mee te doen aan de Dutch Design week. Print Pakt Live bood hem nu de gelegenheid om eerst eens te kijken wat er allemaal te doen is in Eindhoven: “Wellicht hebben we volgend jaar een eigen stand.”

Echt drukwerk16_10_25_di_kvgo_ppl_ddw-1390798
Omringd door een tentoonstelling met onder andere een selectie van de Best Verzorgde Boeken, grepen Patrick Bakermans (Binderij Hexspoor) en Trudy Dorrepaal (Art Libro, drukkerij Roelofs) hun Print Pakt Live-workshops aan om hun liefde voor boeken te verkondigen.

Dorrepaal: “Wat mij opvalt is dat ook veel jonge mensen interesse hebben voor het gedrukte boek. Ze willen toch die tactiliteit en het gevoel van papier – dat heb je niet op een scherm, maar wel bij echte boeken. Een boek leeft meer.”

Handboekbinder Benjamin Elbel toonde de bezoekers moderne voorbeelden van het aloude ambachtswerk: “We proberen het vak hier weer sexy te maken.”

‘Boven verwachting’
Ook de jaarlijkse Kalenderwedstrijd speelde een belangrijke rol in de expositie van grafische topstukken. Gerard Pfaff (voorzitter van stichting Kalenderwedstrijd) bezocht de Dutch Design Week voor de eerste maal: “Ik ben verbaasd over de hoeveelheid mensen die je hier op straat al tegenkomt. Ook veel jongelui – en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat ik hier bij Print Pakt Live aantref is boven verwachting en de manier waarop het gepresenteerd wordt: top!”

‘Goed initiatief’
Erwin Koerts (Aeroprint) noemt Print Pakt Live een initiatief ‘waar we met z’n allen veel aan kunnen hebben – de grafische industrie, de brandowners en iedereen die te maken heeft met communicatie’: “Print staat misschien niet meer zo hoog op het prioriteitenlijstje van de gemiddelde communicatiemanager, maar dat is eigenlijk zonde. Want print heeft veel te bieden, misschien zelfs wel meer dan voorheen in combinatie met nieuwe media. Print Pakt is een initiatief dat dit allemaal verbindt en dat is hier op de Dutch Design Week op een hele goede manier uitgevoerd.”

Ook graficus en letterkenner Henk Gianotten, die een inleiding verzorgde bij de Print Pakt Live-vertoning van de prachtige documentaire ‘Helvetica’, is blij met het besluit van het KVGO om tijdens de DDW aanwezig te zijn: “Ik denk dat dit dé gelegenheid is voor de grafische industrie om haar mogelijkheden te tonen.”

VLGA-voorzitter Fred Brouwer (Agfa) sloot zich daar graag bij aan, net als Gerard Slot (Multicopy Nederland): “Ik ben hier voor het eerst, en ik had het niet willen missen.”

16_10_25_di_kvgo_ppl_ddw-1400012Video-interviews
Met ruim 15.000 bezoekers aan Print Pakt Live maakte de grafische industrie een ijzersterke comeback tijdens de Dutch Design Week. Bekijk voor meer reacties van bezoekers en deelnemers de video-interviews op KVGO tv.

Plaats een reactie