Prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken

De Griffeljury heeft vorige week twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte bovendien acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken.

In een toelichting stelt de Griffeljury: “De lijst van bekroningen biedt een variatie aan verhaalvormen, schrijfstijlen, personages, situaties en thematieken. Het zijn boeken die lezers kunnen ontroeren, informeren en verrassen en hun voor altijd bij kunnen blijven. Dit zijn gewoonweg de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar die wij iedere lezer van harte aanbevelen.”

De Penseeljury voegt daaraan toe: “Illustraties vertellen een verhaal op hun eigen manier en voegen dimensies toe die in tekst niet te vatten zijn. Het aanbod was divers: kleurrijk of juist met gebruik van een enkele kleur en zelfs zwart-wit. Er waren uitzonderlijk grote formaten bij maar ook kleine fijne uitgaven. We discussieerden over vlakverdeling en typografie, over verbeeldingskracht en expressie, over lijnvoering en kleurgebruik, maar ook over de vlakverdeling en het boek als geheel.”

Kanshebbers voor Goud

Op dinsdagavond 1 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt wie van de Zilver-winnaars uiteindelijk de Gouden Griffel en het Gouden Penseel wint. De Volkskrant voorziet twee grote kanshebbers voor deze prijzen:

Gouden Griffel-kanshebber 'ZEB'
Gouden Griffel-kanshebber ‘ZEB’

“Het opvallendste kenmerk van de boeken die wel kans maken is de overtreffende trap die schrijvers en illustratoren meer dan ooit sámen bereiken. Maar liefst twee boeken maken dit jaar kans op een Gouden Griffel én een Gouden Penseel. Dat zijn Vosje van schrijver en dichter Edward van de Vendel en illustrator Marije Tolman, die geslaagde collages maakte van een getekende vos in bewerkte foto’s van Nederlandse duinlandschappen; en het uitdagende Zeb. van Gideon Samson, die spannende en grappige verhalen vertelt door de ogen van verschillende kinderen in één klas, waar wel heel rare dingen gebeuren; geïllustreerd door nieuwkomer Joren Joshua.”

 

Boeken

Plaats een reactie