Prentenboek van het Jaar is ‘een ode aan voorlezen’

Het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer is gekozen tot Prentenboek van het Jaar. Het boek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari t/m 5 februari 2022 verschijnt daarom ook een unieke mini-editie van deze uitgave.

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten stelde de Prentenboek Top 10 samen, met Maar eerst ving ik een monster als Prentenboek van het Jaar. De jury noemt de winnaar ‘een ode aan het voorlezen’.

“Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren”, stelt het comité.

Het ‘Prentenboek van het Jaar’ heeft paginagrote illustraties

“De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.”

De volledige Top 10

De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. “Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Prentenboek Top 10 helpt hierbij.”

Boeken

Plaats een reactie