Platenhoes ‘Sticky Fingers’ viert 50 jaar

Vijftig jaar geleden brachten The Rolling Stones hun album Sticky Fingers uit. De plaat bereikt een legendarische status vanwege de spraakmakende hoes met de kenmerkende rits. NPO Radio 2 stond stil bij het jubileum.

De platenhoes werd bedacht door popart-kunstenaar Andy Warhol. De foto zelf wordt genomen door Billy Name en het grafisch ontwerp is van Craig Braun. Maar de hoes kan lang niet overal door de beugel, schrijft NPO Radio 2: “In sommige landen kwam de plaat in een andere hoes uit”.

Legendarische hoes van Andy Warhol

“Onder het regime van Franco wordt de hoes in Spanje gecensureerd. Ontwerpers John Pasche en Phil Jude komen met een alternatief ontwerp: een aantal vingers in een stroopblik. Letterlijk sticky fingers dus, alleen ziet het resultaat er nogal luguber uit.”

De Spaanse platenhoes van Sticky Fingers

“De muziek van de Stones is aanvankelijk verboden in de Sovjet-Unie, al vinden albums via illegaal geïmporteerde cassettebandjes en bootlegs van elpees toch hun weg naar fans achter het IJzeren Gordijn. Vrijwel onmiddellijk na de val van de Sovjet-Unie, tijdens kerst 1991, verschijnt een onofficiële uitvoering van Sticky Fingers in Rusland. De elpee bevat niet de originele hoesfoto uit 1971, maar eentje die er van een afstandje veel op lijkt. Wie nauwkeuriger naar de plaat kijkt, ziet toch wel wat opvallende verschillen, zoals de ster op de gesp, met daarin een hamer en een sikkel.”

Kijk voor meer voorbeelden van alternatieve Sticky Fingers hoezen, bijvoorbeeld uit Maleisië en Taiwan, op de website van Radio 2.

Verpakkingen

Plaats een reactie