Piek in kerstkaartendrukte

Op een normale dag bezorgen zo’n 19.000 postbezorgers van PostNL gemiddeld ruim 8 miljoen brieven. In aanloop naar de feestdagen loopt dit aantal op tot zo’n 12 miljoen stuks per dag. Ook bij kaartenwebshops en drukkerijen beleven ze een piek in de drukte.

Kaartenwenshop Kaartje2go zegt dezelfde kerstkaartengekte te ervaren als vorig jaar, “want de invloed van corona is enorm”. In 2020 zag het bedrijf bijna een verdriedubbeling van het aantal kerstkaarten. En ook online drukker Reclameland produceerde al 425 duizend kerstkaarten: “70 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En toen werden ook al twee keer zo veel kaarten verkocht als in 2019”.

Reclameland ziet dat naast particulieren ook bedrijven volop bestellen: “Bovendien zijn de orders dit jaar ook groter. Gemiddeld verstuurt het bedrijfsleven zo’n 346 kerstkaarten, een stijging van 24 procent vergeleken met 2020.”

Meeste kaartjes in Den Bosch

Terwijl de kerstdrukte zijn piek nadert, maakt Kaartje2go de balans van 2020 nog even op. “Inwoners van de noordelijke provincies worden landelijk gezien het vaakst verrast met een kerstkaart. Leeuwarden staat zelfs in de top 3 van de hoofdsteden die de meeste kerstkaarten per inwoner ontvangen. Van de provincies in het noorden kleppert de brievenbus in Groningen het minst vaak.”

“Noord- als Zuid-Holland bungelen onderaan de ranglijst van kerstkaartontvangers. En in het mooie Den Haag vielen zelfs de minste kerstkaarten op de mat van heel Zuid-Holland. In de zuidelijke provincies zijn de inwoners meer geliefd. Den Bosch staat op nummer twee in de lijst van provinciehoofdsteden met de meeste kaartjes. De zuiderlingen ontvingen het vaakst een cadeau bij hun kaart. Vooral chocolade is daarbij populair. Met recht een zalig kerstfeest dus.”

(beeld: Kaartje2go)

Plaats een reactie