Persoonlijke kerstkaart wint door corona aan populariteit

Nederlanders zijn dit jaar vaker van plan kerstkaarten te versturen en daar ook een meer persoonlijke kerstgroet aan toe te voegen. Dat komt voor een belangrijk deel door de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat vooral onder jongeren de kerstkaart daarom juist nu aan populariteit wint.

Vorig jaar schreef nog ongeveer twee derde van de kerstkaartverstuurders een niet-persoonlijke boodschap op zijn kaart; 50 procent koos voor een algemene tekst als ‘Prettige kerstdagen‘, en 15 procent krabbelde alleen zijn naam neer. Maar volgens 59 procent van de Nederlanders is corona een goede reden om de kerstgroet dit jaar wat persoonlijker te maken.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 773 Nederlanders door MarketResponse in opdracht van kaartenwebshop Kaartje2go. “Van de respondenten die kerstkaartjes gaan versturen, geeft bijna de helft aan dat de coronacrisis van invloed is om een kaartje te gaan sturen. Vooral jongeren (18-34 jarigen) geven dit aan. Onder deze groep geeft ruim twee derde (68 procent) aan dat de coronacrisis hier invloed op heeft.”

Onderzoek door MarketResponse

Kerstkaart ’terug van bijna weggeweest’

Ook PostNL verwacht grote drukte bij de kerstpost. Uit eigen onderzoek onder 1.000 mensen blijkt dat 40 procent van plan is om meer kerstkaarten te sturen. Daarmee lijkt de kerstkaart ’terug van bijna weggeweest’: sinds 2015 liep het aantal papieren kaarten met kerstwensen juist terug. In 2015 bezorgde PostNL er 115 miljoen en 2 jaar later nog 85 miljoen.

In het programma EenVandaag verklaarde hoogleraar Peter Jan Margry van het Meertens Instituut de hernieuwde populariteit van de kerstkaart: “We zoeken in de tijd met weinig sociaal contact naar compensatie. Zeker nu we maar beperkt op kerstbezoek kunnen.” Met de komst van het digitale tijdperk waren we een beetje vervreemd van het papieren kaartje, vertelde Margry. “Maar met de voorgeprogrammeerde templates op Facebook zijn we inmiddels wel een beetje klaar. Die zijn onbeduidend, een automatisme haast en daarmee weinig speciaal. Wie kijkt daar nog naar?”

Kaartje2go verwacht een recordaantal kerstkaarten te versturen deze decembermaand: “Door de coronacrisis zijn Nederlanders eerder met kerst bezig. Klanten bestellen hun kerstkaartjes dit jaar veel eerder dan normaal. In vergelijking met vorig jaar gingen er al ruim de helft meer kerstkaarten door onze machines.”

Volgens de kaartenwebshop blijkt uit eigen cijfermateriaal dat inwoners van Flevoland de meeste kerstkaarten ontvangen, terwijl in Zuid Holland de minste kaarten op de mat vallen.

Cijfers van Kaartje2go
Wenskaarten

Plaats een reactie