Permanente tentoonstelling over Joh. Enschedé: ‘Drukker van waarde’

Op zaterdag 23 november opent in Haarlem de vaste expositie over drukkerij Joh. Enschedé. In de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, kan de bezoeker de hele geschiedenis van het bedrijf – gestart in 1703 – bewonderen.

Het Noord-Hollands Archief heeft een schat in haar depots: het hele archief van het familiebedrijf Joh. Enschedé. “Meters en meters archief. Denk aan drukwerk, drukpersen, gereedschappen, letters, matrijzen, ontwerpen van bankbiljetten, postzegels en eerste drukken. Het werd tijd om dit aan iedereen te laten zien.”

Daarom is, in samenwerking met Studio Louter en met ondersteuning van veel enthousiaste sponsoren, een permanente tentoonstelling gemaakt. Daarin worden verschillende facetten van dit uitzonderlijke en voor Haarlem zo belangrijke bedrijf getoond.

Bankbiljet-ontwerp

Zelf bankbiljetten maken

In de Janskerk beleef je het hele verhaal, aldus de makers: “Wie waren de grondleggers van Enschedé en hoe werd het bedrijf internationaal zo’n succes? Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? Hoe werd de nog bestaande Oprechte Haerlemse Courant gemaakt? En wisten jullie dat een muziekschrift de basis was voor de eerste beveiliging van bankbiljetten?”

De Oprechte Haerlemse Courant

In de Janskerk bevindt zich ook een Historisch DrukLAB waar bezoekers op een 19e-eeuwse pers van Enschedé drukwerk kunnen maken en workshops kunnen boeken.

Familiedag

De tentoonstelling is vanaf 23 november 2019 (de verjaardag van Haarlem) te zien. Op zondag 24 november is het ter gelegenheid van de opening een gratis toegankelijke familiedag voor alle kinderen (vanaf 4 jaar) en hun (groot)ouders: “Je kunt naar het theater, drukwerk en gifjes maken en uiteraard de tentoonstelling bekijken.”

Plaats een reactie