Papiervezelconvenant waarborgt recycling oudpapier

Papier Recycling Nederland (PRN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn in gesprek over de verlenging van het Papiervezelconvenant. Dankzij dit convenant heeft Nederland één van de hoogste recyclingpercentages van de Europese Unie.

Gemeenten en bedrijfsleven werken samen om jaarlijks minimaal 75 procent van het papier en karton te recyclen. Die doelstelling wordt ruimschoots behaald. Liefst 89 procent wordt ingezameld en hergebruikt. Oudpapier is de belangrijkste grondstof voor nieuwe papieren en kartonnen producten.

Dat hoge recyclingpercentage is mogelijk dankzij het papiervezelconvenant. PRN zorgt ervoor dat de inzameling en herverwerking op een hoog niveau blijven, ook als dit niet rendabel is door lage marktprijzen voor oud papier. In het geval van een dergelijk ‘ketendeficit’ garandeert PRN aangesloten gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling van oud papier, afname van oud papier tegen een minimumprijs.

Nederland heeft één van de hoogste recyclingpercentages van de Europese Unie (beeld: PRN)

Dankzij het PRN-systeem is een permanente wettelijke milieuheffing op papieren producten, waaronder kranten en tijdschriften, niet nodig. Het convenant wordt telkens voor vier jaar afgesloten. Per 2023 moet de zevende editie van het Papiervezelconvenant van kracht worden. PRN heeft de intentie de afspraken onveranderd voort te zetten.

De stichting Papier Recycling Nederland vertegenwoordigt de producenten en importeurs van niet-verpakkingen van papier en karton, oudpapierondernemingen, papierfabrieken en verwerkers. Ook het KVGO behoort tot de aangesloten organisaties.

Plaats een reactie